chaga: het goud uit de bossen

Chaga: gouden thee uit het bos

Dit is een kort verhaal over chaga, een geneeskrachtige zwam die groeit in de koudere streken van het noordelijk halfrond. Onze voorouders kenden de bijzondere kwaliteiten van deze zwam al eeuwen lang en juist in deze tijd zijn de geneeskrachtige eigenschappen van deze bijzondere verschijning meer dan welkom.

Bij ons komt de zwam ook voor en staat beter bekend als de berkenweerschijnzwam en groeit, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk op berken. Het is een langzaam groeiende zwam die eruit ziet als brokjes houtskool die op een berkenstam zijn geplakt. Zwart van buiten en goudgeel aan de binnenkant. Wat deze zwam zo bijzonder maakt in zijn werking zijn de zeer hoge waarden aan antioxidanten die helpen om vrije radicalen te bestrijden in ons lichaam. En vanuit deze vrije radicalen kunnen zich kankercellen ontwikkelen dus chaga kan een zeer goede externe hulpbron zijn om gezond te blijven. Daarnaast bevat de zwam een veelvoud van vitamines, mineralen en enzymen die een gunstig effect hebben op ons immuunsysteem.

Ik heb deze bijzondere zwam leren (her)kennen en oogst deze zelf in gebieden waar deze voldoende te vinden is. Dat doe ik altijd in afstemming met de zwam (en zijn gastheer of -vrouw) en vraag letterlijk of ik ervan mag oogsten. Ik neem nooit meer dan nodig is en laat per zwam meer dan de helft zitten zodat deze door kan groeien. Daarna bedank ik voor de oogst en bij thuiskomst snij ik de zwammen in kleine stukken (lees: hak met een bijl, want de zwam is keihard!) en droog deze zodat er thee van kan worden gezet.

De thee van de gedroogde chaga is mild en proeft licht naar bosgrond en paddenstoelen, is aardend en verwarmend en je systeem krijgt direct een boost. De kleur van de thee vind ik ook prachtig, het is net als vloeibaar goud in een kopje. Ik laat je graag kennis maken met deze bijzondere bosbewoner en ik serveer deze prachtige chagathee tijdens mijn reading en healing sessies. Op deze manier ontvang je niet alleen mooie inzichten en heling maar wordt ook je fysieke en energetische systeem gevoed en krijgt je natuurlijke weerstand versterking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *